vineri, 12 noiembrie 2010

Gheorghe Erizanu

Gheorghe Erizanu: Când miercuri era joi.

* Sub fereastră

Stasiuk la Chișinău

Luni, Librăria din Centru, la 18.15 îl va avea ca oaspete pe Stasiuk. Vor fi lansate volumele Nouă și Fado. În ziua lansării volumele se vor vinde cu o reducere de 10 la sută. Cine este Stasiuk?

Stasiuk este polonez. S-a născut în Varșovia. Trăiește în munți. Departe de capitale administrative și capitale culturale. A fost dat afară din școala secundară. A dezertat din armată cu tot cu tanc. Nu înțeleg miliatarii care bagă un uriaș de doi metri într-un tanc. A făcut un an și jumătate de pușcărie pentru fapta eroică. A profesat tot felul de meserii ciudate. A fost prin Chișinău. Și nimeni n-a știut. Cei care au știut au spus că a fost tot timpul beat. Dar a scris cele mai treze pagini despre noi.

Toate acestea nu contează. Stasiuk îmi este un scriitor drag.

Vedeți câteva fragmente. Poate vă place și vouă. Din Călătorind spre Babadag, RAO 2007:

- 132: Probabil ceva s-a întâmplat aici (în RM, n.m.) cu o sută, două sau trei sute de ani în urmă, dar evenimentele nu au lăsat urme. Viața se scurge în pământ, se evaporă diluată în atmosferă, mocnește lent și liniștit, de parcă s-ar fi promis că nu se va sfârși niciodată.

- 157: impresia că toți vor să pară altceva, că imită propria reprezentare a unei lumi care se află în altă parte. De aceea am părăsit în cele din urmă Chișinăul.

- 162: În Transnistria erau prea multe arme și prea mulți ruși pentru ca Moldova independentă, verde și săracă să poată visa cât de puțin la Transnistria.

- 171: Nimic altceva decât pustiul, nemișcarea și canicula. Am stat o oră sau o oră și jumătate, și mă uitam cum se termină o țară mică și singură.

Etichete: Andrzej Stasiuk, Cultură, Lansare carte, Librăria din Centru
Publicat în: ZZ

Acest articol a fost publicat la vineri, noiembrie 12th, 2010, 8:32 în ZZ. Poți să urmărești comentariile noi ale acestui articol prin intermediul RSS 2.0 feed. De asemeni poți să scrii un comentariu, sau să trimiți un trackback de pe blogul tău.
« Georgia. Declarație de dragoste pentru Zaza
2 Răspunsuri la “Stasiuk la Chișinău”

1.
Igor spune:
12/11/2010 la 10:35

tipu /i tare, are un spirit de observatie deosebit, la drept vorbind am citit doar Calatorind spre Babadag, mi/a placut, scoate la lumina locuri despre care n-am fi aflat o viata, poate doar din intimplare, dar si atuci nu sunt sigur ca le-asi fi privit cu mai mare atentie. chiar sunt curios sa-i mai rasfoiesc o carte.
2.
cititordepoezie spune:
12/11/2010 la 11:34

“(cum se termina) o tara mica si singura”: astea-s antologice…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan