sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Scrisoare de la Viorel OANCEA

A murit Adrian Paunescu.

In Romania exista o lege prin care se maresc salariile dascalilor cu 50%, votata in unanimitate in Parlament, lege care nu se aplica. Toti se fac ca au uitat de ea. In plus, s-au taiat de la salariile acelorasi oameni 25% din brut, salariul si/sau gradatia de merit, de la 1 ianuarie sporul de rural si al 13-lea salariu (pentru unii inseamna aproape 40% diminuare).

In acelasi Parlament o lege privind reducerea TVA pentru alimentele de baza a trecut la vot in unanimitate din greseala (parlamentarii primesc inainte de sedinta o lista de la seful de grup parlamentar cu doua coloane: ce se voteaza in acea zi pentru si ce se voteaza impotriva, iar legea respectiva a fost trecuta dintr-o eroare la rubrica “da” de o secretara adormita de la grupul parlamentar al puterii). Aceasta lege nu se aplica.

Presedinta Camerei Deputatilor, la o sedinta prelungita tarziu in noapte, era atat de “adormita” incat numara voturile “din doi in doi” in loc de “din unu in unu”. A trecut astfel o lege privind micsorarea pensiilor cu 178 voturi “pentru” in conditiile in care in sala nu erau decat 80 de deputati, nefiind cvorum (opozitia parasise sala). Dar daca ea avea nevoie de o majoritate de 170 de voturi… Ce nu face omul pentru un ideal atat de inalt? Evenimentul ar fi trecut poate neobservat (probabil ca atatea altele) daca nu ar fi fost imortalizat de camerele de supraveghere (inregistrarile sunt publice si se posteaza pe situl Camerei). Un ziarist a avut rabdarea de a urmari 13 ore de inregistrare si a facut publica frauda. Presa a urlat degeaba. Curtea Constitutionala a declarat legea constitutionala. Aceasta lege se aplica.

Exista in sistemul de scoli exemple de sute de sentinte judecatoresti definitive si irevocabile prin care dascalii si-au castigat drepturi salariale refuzate arbitrar in trecut. Guvernul a dat o ordonanta prin care se supenda efectele acestor sentinte!

Romania … Iubita noastra tara .

Viorel OANCEA

Un comentariu:

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan