vineri, 24 iunie 2011

Elena CHIRICĂ

Elena CHIRICĂ

DUPĂ EA


Sfetnic e un tip pe care Svetlana la cunoscut intr-o cafenea de internet. El e cunoscut pentru mai multe lucruri, pentru că are datorii în fiecare apartament pe care l-a inchiriat vreodata, pentru ca bea nu mai putin de 5 beri pe zi, si pentru că are o mama foarte protectoare. El îi povesteşte Svetlanei că în viaţa mamei lui a existat un singur bărbat.
-Îţi închipui Svetlana, mama s-a culcat cu un singur bărbat şi acela e tata. Tatăl lui Sfetnic nu mai locuieşte cu mama lui, sunt într-o relaţie asemănătoare cu cea care o are ea cu Sfetnic, una care nu se mai termină niciodată, nu în această lume. Svetlana, deşi e o fată simplă nu e proastă, ea înţelege că Sfetnic face aluzie la relaţia lor, relaţia Svetlanei cu alţi bărbaţi şi a lui cu celelalte femei trecute prin pînza amăgitoare a şarmului lui de om ce stie să obţină orice vrea atunci cînd îşi pune un scop. Sfetnic e cel mai cinstit mincinos din cîti Svetlana a vazut vreodata, dar îl iubeşte orbeşte şi deocamdată nu are cum să reziste unei rupturi. Îl sună a nuştiu cîta oară, iar el spune că femeia care a răspuns la apel e o colegă de serviciu fiindcă el deja şi-a găsit de lucru. Svetlana nu cere explicaţii, dar ştie că Sfetnic nu v-a lucra niciodată, cel puţin nu ca angajat cu un salariu.
Sfetnic îi zice: - Sfetlana te iubesc, şi mai punemi ceva în contul telefonului mobil.
Svetlana zice: -Te iubesc, şi îi pune bani în cont.
Sfetnic îi trimite semnale de la telefonul lui, dar Svetlana este acea care revine cu un apel pentru a discuta cu el, pentru că el niciodată nu are bani pentru a discuta cu ea.
Sfetnic îi zice - Mii dor, vin la tine Svetlana, aruncă-mi te rog de la balcon vreo 200 de lei într-o cutie cu ţigări.
-Mă uit să văd dacă îi am, răspunde Svetlana, iar cînd vine Sfetnic îi aruncă cutia de chibrituri de la balcon cu bani, deoarece Svetlana nu fumează. Sfetnic îi spune că acuş vine şi dispare în noapte într-un taxi, un nuştiu al cîtelea taxi, deoarece Sfetnic mai are o slăbiciune aceea de a se plimba cu taxiurile noaptea, doar că o face pe bani întotdeauna împrumutaţi.
În una din seri, Sfetnic a sunat-o şi a început să vorbească în engleză prezentîndu-se că este consilierul Ambasadei Americane, dar Svetlana are al şaselea simţ, şi cănd e vorba de vocea iubitului ei o recunoaşte din toate vocile lumii. Ieri, Sfetnic a sunat-o şi a zis că e poliţist şi că cercetează cazul unui furt ce a avut loc lîngă oficiul Svetlanei, şi chiar a avut loc unul, doar că nu este clar cum de el ştie despre furt.
-O fi Sfetnic autorul, se gîndeşte Svetlana, dar alungă repede aceste gănduri.
Svetlana e o fată mult prea simplă pentru gusturile rafinate ale lui Sfetnic. Întotdeauna îi spune mamei ei că Sfetnic e un ticălos cu ochelari falşi, dar niciodată nu are curaj să-i spună cuvintele lui Sfetnic direct în faţă. Îl discută săptămînal pe Sfetnic cu prietenele ei făcîndul beţivan inteligent, iar dacă îi spune omite partea cu beţivan, şi îl dezmeardă doar cu al doilea adjectiv.
Azi Sfetnic poartă ochelari fără lentile, îi poartă de o săptămînă. În una din escapadele lui nocturne din această săptămană ia spus unui şofer de taxi că ăştea sunt o pereche de ochelari speciali, care au lentile străvezii ce nu se văd. -Tehnologia lumii moderne, zice el. Şoferul a dat din cap, ca şi cum Sfetnic ar purta coroana regală, mirăndu-se şi el de rapiditatea cu care se dezvoltă tehnica în ziua de azi. Chiar dacă încă nu ştie, taxistul a ajuns şi el în lista specială a lui Sfetnic, unde sunt clasaţi cei de la care Sfetnic oricînd poate să primească o bere gratis. Sfetnic mai are ceva deosebit, toate lucrurile din casa lui neexistentă sunt aranjate în stil finsui.
Azi Sfetnic şi Svetlana se primblă prin oraş.Iubitul Sfetlanei îi povesteşte despre floare lui preferată, aceea cu care a trecut prin multe împreună, e un palmier de cameră cu 5 crengi mari, Sfetlana ştie această deaoarece Sfetnic ia incredinţat floarea ultima dată cînd venise după bani. Sfetnic ia povestit, că atunci cînd au venit poliţiştii şi iau tăiat uşa cu "ferestrăul electric" l-au luat cu tot cu floare, floarea aceasta a trecut cu el prin acel moment greu. Cînd Sfetnic a fost eliberat de la sector a doua zi dimineaza, el şi-a cerut floarea înapoi. Comisarul, il sfătuia să o lase ca cadou comisariatului că nu prea au flori în oficii, dar Sfetnic a insistat să-i fie returnată, pînă iau dato. - Floarea aceast Sfetlana înseamnă mult pentru mine, şi doar tu poţi înţelege aceasta. Sfetnic îi spiune aceste lucruri ei, deoarece ia văzut colţişorul Sfetlanei plin cu diferite specii de flori de cameră bine îngrijite. O femeie cu un bebeluş stă aşezată pe trotuar ţinînd un bebeluş mai mult dezbrăcat cu căpşorul spre şoseaua cu un trafic aglomerat pentru o yi ferbinte de vară, dinspre stradă vine praf şi se aşază pe ei. Praful şi gazele de ieşapament coboară deasupra copilului gol şi cerşetoare.
Sfetnic cu ochelarii lui cu sticlă neexistentă şi cu berea în mănă îi zice femeii.
- Chochi, şi chinui mata copilul acesta mic şi inofensiv. Dute acasă, că drumul şi cerşitul nu-i pentru bebeluşi. Dacă te mai văd pe aici, îţi iau copilul şi te privez de drepturile de mamă. - Uite Sfetlana la el cît e de mic şi drăguţ, şi ce destin... .
Sfetlana se emoţionează şi îl trage pe Sfetnic după ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan