duminică, 31 iulie 2011

Cenaclul KONTUR
Motou

Un cenaclu permite parcurgerea mult mai rapida a unor etape obligatorii in calea devenirii unui autor. (Moni Stanila)

Ideea constituirii Cenaclului universitar Kontur s-a născut și din rațiunea că studenții, împătimiți de cuvântul frumos, au nevoie, complementar cu domeniile de interes profesional, facultatea aleasă, de un spațiu, o atmosferă benefică și parteneri ideali pentru disociri și opinii permanente vis-a-vis de propriile producții litertare, fie ele și compoziții modeste, ca la început.

Textele studenților de la Universitatea ‘’Alecu Russo’’ (proză, poezie, traduceri ) sînt, în mare, exerciții care certifică o suficientă cunoaștere a metereologiei artistice actuale. Nu lipsesc nici caligrafii după moda și modelele altor timpuri estetice. Salut aceste temerare tentative, provocări artistice și le doresc competitorilor să obțină (prin perseverență și lecturi abisale) brevete de autori și noi alfabete artistice. ( Anatol Moraru )
Istoria cenaclului

Prima ședință , experimentală, a cenaclului Kontur s-a produs la 23 septembrie 2004. Începînd cu ziua de 7 octombrie a aceluiași an. Cenaclul universitar, la propunerea studentei Irina Pînzari, se numește Kontur, desfășurîndu-se, de obicei, de două ori pe lună, în zi de joi.

Pe parcursul celor șapte ani de existență, membrii ai cenaclului Kontur, au devenit numeroși studenți ai mai multor facultăți de la Univeritatea ‘’ Alecu Russo ‘’, dar și elevi, liceeni din orașul Bălți.

Ședințele au loc, de regulă, în clubul centrului ONU din incinta Bibliotecii Științifice Universitare, sau sînt găzduite de una din sălile de curs ale blocului de studii pentru Facultatea Filologie. Este predominantă o atmosferă colegială, liberă, totuși productivă în intenție, or, în zona aceasta s-ar situa și scopul acestor întruniri, care contribuie substanțial la formarea personalității fiecărui membru, întrucît au meritul de a stimula gîndirea, spiritul de opservație, de a îndruma spre noi lecturi, precum și a înnobila atitudenea față de cuvîntul scris, prin consolidarea importanței imaginii actului creator, cunoașterii și comunicării prin emoție.

Texte ale autorilor-membri a cenaclului au apărut în paginele unor publicații, precum : Conflențe bibliologice, Nota Bene, Vocea Bălțiului, Timpul, ș.a. Am fost onorați, în repetate rânduri, cu prezența unor nume de referință în domeniul literar, dar și universitar, profesorii și sciitorii Maria Șleahtițchi, Margareta Curtescu ( Abramciuc) sau Diana Vrabie.

De asemenea, a devenit fructoasă și colaborarea cu membrii Atelierului de creație “Vlad Ioviță ‘’ din Chișinău, condus de Dumitru Crudu, printre aceștia Ecaterina Bargan, Ion Buzu, Carolina Vozian, Elena Boguș, Nina Caraman și alții.

Printre proiectele literare de viitor, care se infiripă în cadrul cenaclului Kontur, țin de organizarea unor recitaluri, lansări de carte, stabilirea unor legături cu alte cluburi literare, organizarea unor întâlniri cu diferiți autori, etc.

Cu această ocazie, invităm la colaborare persoanele care scriu poezie, proză, eseu, pentru a-și prezenta producțiile în cadrul cenaclului.

Persoana de contact: Virgil Botnaru (Tel: 069207668, e-mail: virgil.botnaru(at)gmail.com)

Vă așteptăm cu mult drag la viitoarele ședințe ale cenaclului Kontur!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan