duminică, 10 iulie 2011

Comunicat Polirom. Eu ma bucur ca plec la Sarajevo.

Vasile Ernu, cîştigător al unei burse de creaţie European Writers and Translators in Residence Programme


În luna mai a acestui an, în urma unui concurs de proiecte, scriitorul Vasile Ernu a fost selectat din peste 150 de candidaţi care au participat la European Writers and Translators in Residence Programme. Alături de Vasile Ernu, pentru anul 2011, au mai fost selectaţi alţi cinci scriitori din Europa de Est: Arian Leka (Albania), Vladimir Jankovski (Macedonia), Barbara Marković (scriitoare sîrbă, stabilită în Viena), Tomislav Marković (Serbia), Ana Đokić (Croaţia).

În cadrul bursei, Vasile Ernu va locui pentru o lună la Sarajevo, în toamna acestui an, timp în care va lucra la noua sa carte: „Acţiunea noii cărţi se desfăşoară în unul din oraşele de periferie ale Imperiului Ţarist, la începutul secolului XX, unde va avea loc un eveniment ce va schimba cursul acestui secol. Şi nu e vorba de revoluţii, războaie sau alte lucruri bine cunoscute. Există un loc şi un eveniment de la care va începe teribilul secol XX” (Vasile Ernu). Despre ce eveniment şi despre care loc este vorba autorul nu ne dezvăluie încă.

Programul European Writers and Translators in Residence se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, timp în care peste 12 finalişti din Europa de Est vor locui în Sarajevo şi vor lucra la noi proiecte culturale (fiecare pe o perioadă de o lună).

Programul este coordonat de Fundaţia Traduki şi finanţat de organizaţii europene.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator cultural. Este iniţiatorul şi coordonatorul revistei www.criticatac.ro.

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010), care apare în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria. Cartea este în curs de apariţie la Claroscuro din Polonia şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 publică la editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia şi Editura Hacca din Italia. În 2010 publică în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (editura Polirom).

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Editura Cartier, 2008).
www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan