marți, 19 iunie 2012

Vladimir US

Vernisaj: 20 iunie 2012, ora 18:00
Locaţia: Muzeul Zemstvei, str. Şciusev 103, Chisinau
Perioada: 20-28.06.2012

Expoziţie de totalizare şi documentare a tandemurilor din Rep. Moldova.
În expoziţie vor fi prezentate proiectele realizate de organizaţiile KSAK, Oberliht şi Şcoala de Arte Al. Şciusev, în colaborare cu partenerii din EU: Les Ateliers du Vent, Franţa, Le Generateur, Franţa, Academia de Arte din Katowice, Polonia.
Interpretând textul / Performând Progresul Social
Atelierul este o nouă platformă cu orientare practică organizată în colaborare de Les Ateliers du Vent şi de Centrul pentru Artă Contemporană din Chişinău. Punctul de plecare al atelierului l-au reprezentat textele şi moştenirea lăsată de Urmuz, Daniil Harms şi Henri Michaux, ce au încurajat procesul de creare a unor forme specifice între arta spectacolului, dansul contemporan şi practicile performance-ului, împreună cu studenţi, artişti şi profesori de la instituţii de stat din Republica Moldova, România şi Ucraina. Tutorii invitaţi de la Les Ateliers du Vent şi din Norvegia şi România au coordonat secţiunile
teoretice şi practice, precum şi prezentarea finală a rezultatelor atelierului. Poziţia estetică a lui Urmuz şi Daniil Harms, ce pleacă de la credinţa în independenţa artei de regulile şi logica lumii reale, a fost pusă în discuţie în noile condiţii sociale şi politice, pe baza reutilizării şi reevaluării prozei şi a poeziei lor. Nouă participanţi au fost împărţiţi a câte trei la fiecare tutore, şi au realizăt în mod individual fiecare lucrare în parte.
Tutori invitaţi: Mia Habib/NO, Alexandru Antik/RO şi Alain Helou /Les Ateliers du Vent/FR
Participanţi: Eliza Ursachi/RO, Anastasia Trifan/MD, Raluca Croitoru/RO, Аnastasia Sidorenko/MD, Ion Borş şi Tatiana Miron/MD, Evelina Babii/MD, Mireana Hmelnitkaia/MD, Andrei Şimanschi/MD, Valeria Barbas şi Alex Cosmescu/MD, Jakab Szilard-Andras/RO, Izsak Elod/RO.
Interpretând textul/Performând Progresul Social face parte din proiectul Identităţi în Derivă, curatoriat de Ştefan Rusu în cadrul reţelei HEICO.

Spaţiul ca un instrument de modelare a atitudinilor sociale
La ce ne referim când vorbim de spaţiul public şi privat? În ce măsură sunt noţiunile de „privat” şi „public” legate de spaţiu? Poate fi capabil spaţiul, şi în mod special spaţiul urban, să ne extindă înţelegerea asupra lor? De-a lungul unei rezidenţe de cinci săptămâni în Katowice şi Chişinău, aceste întrebări au inspirat un grup de artişti, profesori şi cercetători din Polonia, Republica Moldovă şi Franţa, să producă lucrările prezente.
Fiecare din aceste lucrări transmite o abordare particulară a noţiunilor de “public” şi “privat”, câteodată dezvoltîndu-le mai departe de spaţiul urban şi arhitectural, care a servit doar ca un punct de reflecţie. În acest sens, noţiunile de “public” şi “privat” nu au avut atît de mult rolul de cadru curatorial, ci mai degrabă au deschis o cutie a Pandorei care, odată deschisă, a ridicat mult mai multe probleme decît ne-am aşteptat iniţial, dar care totuşi ne-a permis să “remodelăm premisa de lucru “, “Spaţiul ca un instrument de modelare a atitudinilor sociale”.
Ce ne-a interesat a fost sensul ambiguu pe care această premisă îl transmite. Pe de-o parte, se referă la rolul politic şi ideologic al arhitecturii şi planificării urbane legat de ţinerea sub control a spaţiului, monitorizarea comunităţilor şi menţinerea relaţiilor de putere; pe de altă parte, se referă de asemenea la modurile posibile prin care cetăţenii îşi aproprie oraşul prin promovarea interacţiunilor sociale şi a experimentelor. Acest punct de pornire ambiguu dezvăluie natura conflictuală a spaţiului şi transformarea lui continuă; experienţa noastră legată de spaţiu se află undeva între folosirea lui şi joaca creativă cu el. Acesta este probabil motivul pentru care discuţiile noastre iniţiale asupra noţiunilor de “public” şi “privat” ne-au condus la concluzia că ele sunt prea polarizate pentru a începe abordarea procesului de negociere între rezidenţi şi spaţiul în care aceştia trăiesc. Aşadar, lucrările au dezvoltat căi de extindere a acestor noţiuni, interogîndu-le şi cîteodată trecînd mai departe de categoriile pe care le implementează.

Rezultatele acestei colaborări se vor regăsi integral în #9 al Revistei la PLIC, o publicație de literatură, artă, atitudine din Moldova: http://plic.oberliht.com

Participanți: Ludmila Bouros, Tatiana Fiodorova, Lore Gablier, Pawel Mendrek, Krystyna Nikiel, Sandra Parvu, Ghenadie Popescu, Dominik Ritszel, Dobroslawa Ruranska, Bartolomej Skrzyczek, Leslaw Tetla, Vladimir Us, Joanna Zdzienicka, şi elevii Şcolii de artă pentru copii A.Sciusev.

Acest proiect este susţinut de Comisia Europeană, de ECF (European Cultural Foundation) Amsterdam şi de ICR (Institutul Cultural Român) Chişinău.

Parteneri de proiect: MitOst, CAE, CCM, SFM, Robert Bosch Foundation, Alliance Francaise de Moldavie, Teatrul Spălătorie, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice Chişinău.



Vladimir US

CHIOSC   |   curator
--

IMG_0507_1_web.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan