luni, 9 iulie 2012

  1. Între Germania şi Germania, Günter Grass
      Literatură germană
      Pret 38,95 RON

"Între Germania şi Germania", jurnalul lui Günter Grass dintr-un an crucial pentru istoria ţării sale, anul reunificării celor două state germane, R.F.G. şi R.D.G, este o relatare la cald a evenimentelor din 1990, reflectate în conştiinţa autorului, dar şi o mărturie despre activitatea artistică şi viaţa personală a acestuia. Artist polivalent, membru al SPD, Günter Grass poartă polemici de pe poziţii ferme, călătoreşte, publică, desenează, se întîlneşte cu personalităţi ale vieţii culturale, cu membri ai numeroasei sale familii şi, concomitent, lucrează la noi proiecte. Paginile din acest jurnal oferă o imagine asupra atelierului creativ al artistului şi a felului în care se nasc şi se dezvoltă poveştile cu care Grass a cucerit un public larg în întreaga lume.
„În ansamblu, însemnările din acest jurnal se împart în două categorii: în primul rînd îl avem pe marele scriitor, foarte preocupat de călătorii, de meditaţiile asupra valorii sale, de public şi de spaţiul politic, iar pe de altă parte îl vedem pe autor lucrîndu-şi textul în tăcere, pe artistul ce desenează şi, nu în ultimul rînd, pe omul Grass în spaţiul lui privat.” (Literaturkritik)
Poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, Günter Grass s-a născut pe 16 octombrie 1927, la Danzig, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. La vîrsta de şaisprezece ani s-a înrolat în armată şi a fost luat prizonier de americani. După război a urmat Academia de Artă din Düsseldorf (între anii 1947 şi 1952), apoi Universitatea de Arte Plastice din Berlin. A trăit un timp la Paris, apoi în Italia, iar din 1960 în Berlinul de Vest şi la ţară, în landul Schleswig-Holstein. A debutat în 1956 cu volumul de poezii Avantajele găinilor-giruetă, dar ulterior s-a afirmat ca prozator, la o întrunire a Grupului 47, cu romanul care îl va consacra în întreaga lume, Toba de tinichea (1959; Polirom, 2005, 2007, 2012). Împreună cu Pisica şi şoarecele (1961; Polirom, 2009) şi Ani de cîine (1963), acesta va alcătui „trilogia Danzigului”. În 1999 publică volumul Secolul meu (Polirom, 2011), în care creează un grandios tablou al veacului XX printr-o sută de istorisiri ale unor naratori anonimi.Activitatea sa literară a fost recompensată cu cele mai prestigioase distincţii, culminînd cu Premiul Nobel pentru Literatură (1999).
Premiul Nobel pentru Literatură (1999)

Comunicat editura POLIROM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan