sâmbătă, 7 iunie 2014

ROMANUL CU UN NUME CARE TE INTRIGĂ LA LECTURĂ 

 

După mai multe căutări şi întrebări adresate autorului  Alexandru Vakulovski referitor la  unde pot găsi romanul Pizdeţ .... Într-un final, a ajuns şi la mine . Mi-a împrumutat-o Dumitru Crudu, un bun prieten al autorului.  Cu toate că o puteam citi on-line mi-am dorit foarte mult să o pot răsfoi.
Am citit acest roman în timp de o săptâmână, şi m-a impresionat mesajul: cum este să te simţi străin în ţara ta, de ambele părţi ale graniţei.
Fiecare al 2-lea student basarabean se vede student în România, la fel şi Yo personajul  principal are acest vis, iniţial visul se dovedeşte a fi o dezamăgire, deoarece este respins de către profesori şi colegii români. Îşi găseşte refugiu în băutură, droguri, ţigări. Părăseşte oraşul natal de care nu credea că va mai putea scăpa. Un oraş cu amintiri  bolnave, cu multă mizerie şi aer stătut. Ultima dorintă, la plecare, este să arunce o bombă atomică, în oraşul său natal. Ajunge student  în inima româno-maghiară a Clujului şi nu întâlneşte nimic bun, decât aceliaşi înjurături pe care le-a auzit acasă le aude şi aici. Urâte sunt lucrurile şi la Cluj !!!
Yo povesteşte:
despre dificultăţile pe care le întâlneşte în exprimare – Băiete, băiete, nu eşti cumva basarabean? Am observat, am observat. Mai cere cărţi de la colegi, mai învaţă limba română.
despre femeile cu care face sex, despre prietenie, despre literatură, despre Dostoievski, îşi aduce aminte de marele poet Grigore Vieru care i-a scris Abecedarul.
Nu sunt critic literar, şi nu pot să crtic această carte, pot zice doart atât MI-A PLĂCUT CARTEA, la fel ca şi romanul ,,157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă la Roşia Montană’’ de acelaşi autor. 
Valeria Beţivu

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan