marți, 1 iulie 2014

Alex Cosmescu

Philo // Și asta te schimbă

10414551_10201933977819549_7130966487512529221_nSingurul mod de a afla ceva la care nu te-ai fi așteptat niciodată e de la altcineva. De la altă ființă umană.
Ceea ce descoperi pe cont propriu are foarte multe limite – și, pe lângă toate, e mereu ceva privit din perspectiva ta, e ceva care se adaugă, într-un mod destul de omogen, la setul de cunoștințe pe care le ai deja. Uneori, într-adevăr, se întâmplă o resistematizare sau chiar o dare peste cap a lor – dar de fiecare dată lucrul nou pe care îl vezi e interpretat în termenii lucrurilor pe care le știai deja.
În schimb, ceea ce auzi de la altul vine din altă parte. E ceea ce nu te-ai fi gândit niciodată să cauți. Aparține altei minți și altui trup. Și e nou, radical nou. Și te poate scoate din vechile tale obișnuințe de gândire. Și te poate învăța să te vezi dintr-o parte, să te vezi așa cum te vede altcineva.
Și asta te schimbă.
Și de asta zic mereu că e extrem de important să asculți, pur și simplu să ai răbdarea să asculți și să înțelegi ce crede altul despre lucrurile dragi ție.
Alex Cosmescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trandafirii

Câțiva trandafiri încă înfloriți în plină toamnă în stradă. Copyright: Ecaterina Ștefan